Ik heb hulpmiddelen en/of zorg nodig op vakantie, is dat mogelijk?

Veel senioren hebben een vakantiewens en hebben dagelijks hulpmiddelen, zorg of ondersteuning nodig. Is dat ook mogelijk als ik op vakantie ga? Is een veel gestelde vraag.

Soms gaat het om het meenemen van rollator en/of rolstoel een andere keer is er hulp nodig bij het aan- en uittrekken van steunkousen, om douchen of hulp met aan- en uitkleden of het beheer van medicatie.

Dit soort hulp en ondersteuning mag uw vakantiewens niet belemmeren er zijn genoeg mogelijkheden om te genieten van een vakantie en/of een dagje uit, ook als u zorg nodig heeft of hulpmiddelen gebruikt.

Tip 1 Kies een goed aangepast hotel of accommodatie.

Kies voor een hotel dat rolstoel/rollator vriendelijk/toegankelijk is. Bedenk daarbij dat rolstoelvriendelijkheid en rolstoeltoegankelijkheid zeer brede begrippen zijn die op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het meest prettig is om vooraf te gaan kijken of gasten te preken die er zijn geweest. Ook recensies lezen over het hotel kan meer informatie geven.
Steeds meer hotels zijn goed toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Moderne hotels hebben vaak een badkamer met een inloopdouche, dat is veilig als je wat ouder bent want elk trapje en opstapje zonder ondersteuning kan in een onbewaakt moment valgevaarlijk zijn. Let op want er is wel verschil in rolstoelvriendelijk en rolstoelgeschikt. Vraag altijd goed na hoe de badkamer eruitziet en hoe groot de kamer en de badkamer zijn. De breedte van de deuren is van belang als u met rollator of rolstoel in de badkamer terecht moet. Verder kan een harde ondergrond in plaats van vloerbedekking prettig zijn als u met een hulpmiddel loopt.

Vraag naar aanpassingen op uw kamer

Sommige hotels hebben één of een aantal aangepaste kamers voor mindervaliden. Het kan voor u handig zijn om zo’n kamer te reserveren. Vraag ook goed na of er toeslagen zijn voor zo’n kamer.
Wanneer u insuline spuit of medicatie gekoeld moet bewaren omdat u bijvoorbeeld diabetes heeft is het erg handig om vooraf te vragen of er een koelkastje op de kamer aanwezig is. Soms kan er in bijzondere gevallen een koelkastje geplaatst worden vaak kunt u bij de receptie ook u medicatie/insuline gekoeld laten bewaren. Het is dan handig om te checken of de receptie 24-uur aanwezig is zodat u altijd bij uw medicatie/insuline kunt.

Tip 2 Neem hulpmiddelen op vakantie

Wanneer u op uw vakantie hulpmiddelen nodig heeft zoals een douchestoel, een postoel of een zelfs een verstelbaar bed dan kunt u
Het kan zijn dat (zorg)hotels of accommodaties over aangepaste kamers met hulpmiddelen zoals hoog/laagbedden, tillift of rolstoelen beschikken. Maar u kunt ook benodigde hulpmiddelen organisatie lenen of huren. Via uw ziektekostenverzekering navragen of u aanmerking komt voor vergoeding om tijdens de vakantie hulpmiddelen te huren.
Er zijn ook reisorganisaties die speciale reizen organiseren waar aangepaste kamers beschikbaar zijn of die ter plaatse de hulpmiddelen voor u regelen.
Wanneer u eenvoudige hulpmiddelen zoals een rollator gebruikt kan het zijn dat u voor een dagje uit tijdens de vakantie een rolstoel nodig heeft. Vraag dan na of het museum of attractiepark mogelijkheden heeft om een rolstoel te lenen en reserveer de rolstoel zodat u die dag niet voor de verrassing komt staan dat de rolstoelen uitgeleend zijn.

Tip 3 Regel zorg op vakantie

Zorg- en woonbudget zijn tegenwoordig gescheiden van elkaar. U kunt uw (thuis)zorg mee op vakantie nemen. Er moet dan wel een officiële indicatie voor zorg zijn afgegeven. Wanneer u een PGB ontvangt kunt u uiteraard het budget gebruiken voor zorg op uw vakantieadres. Maar ook wie “zorg in natura” ontvangt kan via zijn/haar eigen thuiszorgorganisatie informeren hoe je dit kunt regelen.
Soms kan het hotel waar u naar toe gaat verder helpen omdat zij een samenwerking hebben met een thuiszorgorganisatie bij hen in de buurt.
Er zijn ook kleinschalige accommodaties die zorg bij het verblijf aanbieden of reisorganisaties als Stichting Goeie Reis! waarbij zorgmedewerkers mee gaan op vakantie en zorg bieden daar waar het nodig. Dat kan ook een veilig gevoel geven als u onzeker bent over uw gezondheid.
Zelfs in het buitenland kan zorg aangevraagd en geleverd worden, hierop is wel een strenge controle en de zorgleverancier moet voldoen aan de Nederlandse normen voor thuiszorg.

Tip 4 Een scootmobiel op vakantie

Vaak kan u scootmobiel mee op vakantie als deze opvouwbaar en/of demontabel is. Dat is erg handig als u een dagje op reis wilt met de auto of een bus. Voor een vast model is dat niet altijd gemakkelijk en mogelijk.

De meeste reisorganisaties houden rekening met het meenemen van zorgmiddelen als een rollator, rolstoel of scootmobiel. Er zijn wel grote verschillen en soms beperkingen of extra kosten. Vraag goed na wat er mogelijk is bij een reisorganisatie en geef altijd door welke hulpmiddelen u mee wilt nemen. Houdt daarbij ook afmetingen bij de hand, daar kan naar gevraagd worden.

Wanneer u een hulpmiddel mee wilt nemen tijdens een vliegreis moet dit altijd vooraf overlegd worden. Er worden namelijk strikte voorwaarden gesteld. Verschillende vliegmaatschappijen hebben vaak verschillende voorwaarden. Neem dus altijd vooraf contact op. Informatie over afmetingen, gewicht en het soort accu bij een scootmobiel zijn van belang en soms vraagt een maatschappij om een medische verklaring.
In het buitenland zijn ook vaak mogelijkheden voor de huur van een scootmobiel. Bedenk dan of u goed om kunt gaan met een ander model en andere gebruiksvoorwaarden want elke scootmobiel heeft een andere gebruiksaanwijzing en gebruiksvriendelijkheid.

Tenslotte raden wij u aan om altijd bij uw (reis)verzekering na te vragen op welke manier u verzekerd bent voor mogelijke schade, diefstal en/of ongevallen.

Soms zijn er reisorganisaties zoals Stichting Goeie Reis! waarbij u, in overleg, uw eigen hulpmiddelen mee kunt nemen op reis. Goeie Reis! haalt haar gasten voor een vakantie thuis op en reist vaak met een bagagewagen. Zij regelen vaak ter plaatse ook gevraagde hulpmiddelen en beschikken bij een groot aantal vakanties over een aantal aangepaste kamers. Reizen en dagtochten zijn bij Goeie Reis! gecheckt op rollator/rolstoel toegankelijkheid. Er is tevens geen beperking om zowel rollator als rolstoel mee te nemen. Dat geen in en om het hotel veel zelfstandigheid voor de gasten. Als u alleen bent of uw partner is op leeftijd en heeft ook gebreken vraag dan ook naar mogelijkheid om uw rolstoel te laten duwen door één van hun vrijwilligers.

Teddy Thenu - St. Goeie Reis

Mijn naam is Teddy Thenu.
Heeft u vragen naar aanleiding van het artikel over zorg en/of hulpmiddelen tijdens uw vakantie? Bel of mail gerust. Wij staan u graag te woord.