Varen in Friesland 2020

Friesland, Earnewâld, hotel Princehof
25-29 augustus 2020

De 5-daagse reis naar Earnewâld, in Friesland kreeg van ons de titel: “Varen in Friesland”. Voor veel gasten is varen een erg prettige invulling van een excursie omdat het niet te veel energie kost. Mooie natuur en pittoreske plaatsjes komen aan je voorbij getrokken en onder het genot van een hapje of drankje is het genieten vanaf het schip, bij goed weer  zelfs vanaf het buitendek.

Hotel Princehof, waar we verbleven heeft een prachtige ligging.  Het hotel ligt midden in Nationaalpark “De Alde Faenen”. Het restaurant en  terras hebben een heerlijk uitzicht op het water en de bootjes. Dat alleen al geeft een vakantiegevoel. Het hotel ligt op loopafstand van het dorpje Earnewâld waar diverse gasten op een vrij moment zelf, met een groepje of begeleiding naar toe wandelden.

De reis startte met erg slecht weer, Tijdens deze dag met harde wind en regen werd er geïmproviseerd en een alternatief programma toegevoegd in overleg met de vakantiegasten. We bezochten met zijn allen de Orchideeënhoeve. Het was er behaaglijk warm, overdekt en verrassend mooi met duizenden orchideeën, lori’s, hangtuinen en een vlindertuin.
We hebben tijdens deze reis, zoals de bedoeling was, veel gevaren. Zo hebben we een rondvaart gemaakt door “de Alde Faenen” waarbij we een stop hebben gemaakt in het prachtige plaatsje Grou. Met een kleinere salonboot zijn we door de smallere stukken van “de Alde Faenen” gevaren waarbij we heel dicht bij de natuur kwamen. Op deze manier waren ook diverse vogels mooi te spotten. Een bijzondere ervaring was het varen met “de Simmermoarn”, een open luxe praam. Het instappen was spannend omdat er aardig wat wind stond. De beleving was onvergetelijk. De wind door de haren, de zon op je snoet. Onderweg was er een picknick lunch. Er werden door de vrijwilligers van Goeie Reis! broodjes gesmeerd en ander lekkernij voorbereid. Onze Schipper Wiepke pakte na de lunch zijn accordeon en zangboekjes waarna de hele groep meezong, zelfs het Friese volkslied werd door ons, Brabanders gezongen. De laatste avond van deze reis maakten we een “moonlightcruise”. We hadden ons allemaal mooie aangekleed en op het schip waren de tafels prachtig gedekt. Na een glaasje champagne als welkom,  genoten we van een heerlijk dinerbuffet en een prachtige zonsondergang.

Elke dag konden we in ons hotel ’s morgens genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. ’s Avonds was er een driegangen keuze menu en werd er druk met elkaar gesproken en kennis gemaakt. Omdat de groep wat groter was kon men elke dag wel bij een ander gezelschap aanschuiven en was er meer dan genoeg gespreksstof. Op de vrije momenten werd er een gezelschapsspelletje gespeeld of de krant gelezen aan de stamtafel. Er werd ook genoten van een kopje koffie of een wijntje op het terras aan het water.

Deze fantastische reis naar Friesland was erg populair en in januari al direct volgeboekt. We hebben daardoor een aantal mensen moeten teleurstellen dat deze vakantie niet meer beschikbaar was. We menen er daarom goed aan te toen om deze bestemming en dit hotel in Friesland terug te laten komen in ons programma van 2021.